Dövizi olan herkesi ilgilendiriyor! Dolar kurunda 23 ay sonra bir ilk yaşandı

Türkiye’de ekonomik istikrarın üzerinde ciddi bir tehdit oluşturan Kur Korumalı Mevduat (KKM), büyük bir ‘mucize’ olarak sunulduğu 21 Aralık 2021’den bu yana toplamda 3 trilyon 400 milyar liranın üzerinde bir mevduata ulaşarak Hazine’ye çok ağır bir maliyet yüklemişti.

7 GÜNDE 70.9 MİLYAR LİRA DÜŞTÜ

Kur farkı nedeniyle yaşanan ödemelerin rekor seviyelere çıkmasının ardından harekete geçen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Hafize Gaye Erkan atamasıyla birlikte KKM’de tasfiye adımlarını başlatan bir dizi karara imza atarken, alınan önlemlerin ardından KKM’de sert düşüş yaşanmaya devam ediyor.

18 Ağustos tarihli BDDK bülteninde 3 trilyon 400 milyar liranın üzerine çıkarak tarihi zirvesini gören KKM, 12 haftadır kesintisiz düşüş serisine devam ediyor. Bugün açıklanan rapor ile KKM havuzundaki toplam paranın son 7 gün içerisinde 70.9 milyar lira düşüş gösterdiği belirtilirken, sistemde bulunan para 2 trilyon 767 milyar 902 milyon liraya geriledi.

KKM’DEKİ PARA 12 HAFTADIR AZALIYOR

Merkez Bankası, brüt ve net rezervlerde son 9 yılın zirvesini görürken, KKM’de yaşanan düşüş hızı da ekonomi yönetiminin yüzünü güldürmüş durumda. 2024 yılının son günlerinde uygulamadaki paranın tamamen sıfırlanması hedeflenirken, Kur Korumalı Mevduat uygulamasına 2024 yılının ikinci çeyreği itibarıyla yeni girişlerin yapılmayacağı tahmin ediliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklama ile KKM’nin bir realite olduğun dikkat çekerken, planların 2024 yılında uygulamayı sonlandırmak üzere inşa edildiğini doğruladı

23 AY SONRA BİR İLK YAŞANDI

Sistemdeki ana para, Türk lirası olarak çok hızlı bir düşüş gösteriyor olmasının yanı sıra, KKM havuzunda toplanan mevduatın döviz karşılığı da bugün aylar sonra ilk kez 100 milyar doların altına geriledi.

Buna karşın sistemde bulunan paranın hala çok büyük oluşu, ekonomistlerin yeni kısıtlamaların yolda olacağına yönelik ifadeler kullanmasına neden olurken, TCMB’nin ilerleyen günlerde dövizden dönüşümlü KKM hesapları için bazı sınırlamalar getirebileceği konuşuluyor.

3 farklı tarihte yayımlanan Resmi Gazete kararları ile KKM’ye yönelik tebliğleri hayata geçiren TCMB, bugüne kadar zorunlu karşılın ve taban faiz uygulamalarına yönelik adımlar atmıştı.

Bir başka deyişle, KKM’nin bütçe üzerindeki yükünün bir bölümünü bankaların sırtına yükleyen Merkez Bankası, TL dönüşüm hedeflerini yakalayabilmek için bankalara ‘mevduat faizlerini artırın’ çağrısında bulunuyor.

KKM YENİ BİR KUR KRİZİNE NEDEN OLABİLİR Mİ?

Ekonomistler, yaşanan tasfiye sürecinin sorunsuz şekilde ilerlediğine dikkat çekerken, mevcut TL mevduat faizlerinin rekabetçi olması nedeniyle KKM’den çıkışlarda birinci tercihin Türk lirası olduğu belirtildi.

Dolar/TL tarafında yakın gelecekte yaşanması muhtemel bir kur şoku ise KKM’ye dönüşleri hızlandırabileceği gibi, sistemden çıkan paranın da döviz tevdiat hesaplarına yönelmesine neden olabilir.

Bu doğrultuda TCMB, bir yandan aşamalı bir tasfiye planı yürüterek rezervlerinde artış yaşanmasını hedeflerken, bir yandan da haftalık yüzde 2 ile yüzde 3 arasındaki bir mevduatın KKM’den çıkışını sağlamayı amaçlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir